Milepeler

Milepeler 2019–

Brev fra Riksantikvaren, 004.09.24. tilråding til KLD

Riksantikvarens tildelingsbrev, oppdrag 2024 – Villreinfangsten på Dovrefjell og mulig oppføring på Norges tentative liste for verdensarv – fag…

Sitat «Med bakgrunn i oppdrag i Endelig tildelingsbrev 2024 for Riksantikvaren knyttet til mulig oppføring av «Villreinfangsten på Dovrefjell» på Norges tentative liste for verdensarv, anbefaler Miljødirektoratet og Riksantikvaren at prosjektet videreutvikles i samsvar med rådene fra ICOMOS og IUCN og direktoratenes faglige vurderinger over.»

Stortingsvedtak – «Ein forbetra tilstand for villrein»

«Vedtak 783

Stortinget ber regjeringa gå vidare med å setje ‘Villreinfangsten på Dovre’ på Noregs tentative liste for verdsarvområde.»

 Lenke til hele saken: Sak – stortinget.no

 

IUCN – vurdering etter kriterier for naturarv

Verdens naturvernunion – International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) er en internasjonal organisasjon som har som formål å bevare natur og biologisk mangfold. IUCN ble grunnlagt i 1948.

IUCN har vurdert vårt prosjekts potensiale som naturarv, og i mars 2024 kommet med følgende tilråding:

«Med stor sikkerhet konkluderer IUCN med at villrein som art, og i dette habitatet, ikke alene kan fylle kravet om fremragende universell verdi (kriterie (ix) og (x)). Dette fordi kriteriene er breiere enn som så og ikke kan baseres bare på en art. Med middels sikkerhet mener IUCN at samlet naturmangfold i de fire nasjonalparkene heller ikke har potensial (low potential) til å fylle kriterie (x). De anbefaler ikke at det arbeides videre med en mixed-site nominasjon med utgangspunkt i de eksisterende grensene.

Dersom det arbeides videre med en nominasjon som kulturlandskap mener IUCN at villrein vil kunne være et viktig attributt (del av den framragende universelle verdien) forutsatt at det iverksettes tiltak for å bedre bevaringstilstanden til populasjonen. Her peker på IUCN på hindre fragmentering, åpne trekkveier, utvide arealet, redusere forstyrrelser mv.

IUCN avslutter med å peke på at det kan være potensial for å fylle kriterie (ix) dersom en ser på et betydelig større areal enn de fire nasjonalparkene som var utgangspunktet for rådgivningen. Mer om dette kommer i den fullstendige rapporten som ettersendes.»

Du kan lese hele rapporten her (PDF)

Brev frå Riksantikvaren

Riksantikvaren har i brev datert 05.07.22 gitt tilsagn til økonomisk støtte til det videre arbeidet.

 Du kan lese brevet her (PDF)

Innspill til arbeidet med tentativ liste for UNESCO verdensarvområder

Styret ga i brev datert 13.05.21 sitt innspill til en framdriftsplan, hvilke arbeidsoppgaver prosjektet kan løse, og behovet for ressurser.

Du kan lese brevet her (PDF)

Notat frå Riksantikvaren – arbeidsplan

Riksantikvaren har i et notat til KLD, datert 07.04.22 lagt fram hovedpunkter i plan for arbeidet fram mot oppføring på tentativ liste for verdensarv. Innledningsvis er det anført:

«I dette notatet skisseres oppgaver som må løses før Villreinfangsten på Dovrefjell kan oppføres på
tentativ liste. Oppgavene tar utgangspunkt i rapporten fra ICOMOS januar 2020 om
oppstrømsprosess for Varjjat Siida og Vilreinfangsten på Dovrefjell. Innholdet er også basert på
UNESCOs Guidance on Developing and Revising World Heritage Tentative Lists, 2020.

Planen er utarbeidet i samarbeid med Miljødirektoratet og i dialog med prosjektet Villreinfangsten
som verdensarv. Direktoratene har gjennomført flere teamsmøter med Prosjektets arbeidsgruppe.»

Riksantikvaren peker på noen hovedpunkter:

  • Revidere fokus og begrunnelse for potensiell OUV (outstanding universal value)
    • Viser til ICOMOS-rapporten
      • ICOMOS vurderer at fokuset og begrunnelsen for forslaget må revideres.
      • ICOMOS anser at villreinen som art spiller en sentral rolle i forslaget slik det foreligger, men at viktige aspekter ved dette er mangelfullt utviklet.
    • Direktoratene mener det er vesentlig å avklare tidlig hvilken plass naturverdier bør ha i det videre arbeidet.
  • Miljødirektoratet har bedt Verdensarvsenteret om bistand fra IUCN til å vurdere om kandidaten – med villreinen og dens habitat – vil kunne møte kriterium (x) og ha fremragende universell verdi.
  • Det videre arbeidet kan følge tre mulige veier, avhengig av hvilke konklusjoner IUCN kommer til:
    • seriell kulturnominasjon,
    • kulturlandskap eller
    • mixed kultur-natur-område.

Riksantikvaren har pekt på følgende oppgaver som bør løses av vårt prosjekt:

  • Grenser – ICOMOS peker på at de grensene må revurderes og klargjøres – og anbefaler å styrke forvaltningen av villreinen ved at tilstrekkelig store arealer sikres for bevaring av villreinstammen.
  • Forvaltning – ICOMOS etterlyser en klarere beskrivelse av hvordan de ulike lovverkene sammen kan sørge for god beskyttelse av de mulige verdensarvområdene
  • Lokal og regional forankring – i utgangspunktet godt forankret lokalt
    og regionalt, arbeidet har gått over mange år, det videre arbeidet med forslaget forankres på ny i nødvendig grad.

Du kan lese notatet her (PDF)

Brev frå Klima- og miljødepartementet

KLD har 04.10.21, i et brev til vår styreleder Per Dag Hole gitt følgende informasjon om prosess for oppføring på tentativ liste:

«Det fremgår av Icomos’ rapport at det er et klart potensial for oppføring av områdene på tentativ liste. Samtidig er rapporten tydelig på at det er flere anbefalinger som må følges opp i en slik prosess. Anbefalingene er til dels omfattende.

Klima – og miljødepartementet har derfor gitt Riksantikvaren, i samarbeid med Miljødirektoratet, i oppdrag å videreføre prosessen med sikte på å føre Varjjat Siida – et arktisk kulturlandskap/verdensarv Ceavccageadgi/Mortensnes og Villreinfangsten på Dovrefjell på tentativ liste.»

 Du kan lese brevet her (PDF) 

ICOMOS befaring august 2019

ICOMOS ble dannet i 1965 og er en «non-governmental organization» for fagfolk som arbeider med kulturminnevern. ICOMOS har rollen som rådgiver for UNESCO i spørsmål om verdensarv.

I august 2019 hadde ICOMOS, ved prof. Nancy Pollock Ellwand (Canada), prof. Gabriel Cooney (Ireland), en befaring av de aktuelle lokalitetene, der det også var dialog rundt den faglige begrunnelsen for en verdensarvstatus.

De to utsendingene fra ICOMOS leverte en rapport fra befaringen, der de konkluderte med (i Egil Mikkelsens oversettelse): «På basis av den dokumentasjonen som er skaffet til veie, anledningen til å besøke aktuelle steder og å delta i inngående diskusjoner i felt og i «skrivebordgjennomgang», anser
ICOMOS at hvert av disse forslagene har potensiale som kan utvikles til en fremtidig World Heritage nomination, og kanskje å møte ett eller flere av de kriteriene som er detaljert beskrevet i Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention. Men, for begge prosjektene anbefales betydelig videre arbeid for å skjerpe og fokusere på nytt på begrunnelsen for forslagene.»

Du kan lese rapporten fra befaringen her:

Original tekst (PDF)

Oversatt til norsk av Egil Mikkelsen (PDF)